Da jeg selv ikke har ansvar for et eksisterende undervisningsopplegg, tar jeg utgangspunkt i min læringssituasjon på HiST. Dette er basert på modul 1 i øvingsopplegget vårt, beriket av egne synspunkter.
På Høgskolen, der jeg går på skole, brukes LMS'et It's Learning. Mange av de fagene jeg tar til daglig som campusfag, tilbys i tillegg som fjernundervisningsfag til andre. Og noen av de fagene jeg tar er rene fjernundervisningsfag. Man kan se en tydelig forskjell mellom de fagene, som er fjernunderviste, og på campus. Der fagene er rent fjernunderviste, er det en mer utbredt bruk av funksjonene til IT's Learning, enn i campusfagene.
Dette kan ha mange grunner. Studentene tvinges til å utnytte IT's Learning som plattform for diskusjon og kontakt, da det er det i mange tilfeller er det eneste stedet man kan oppnå kontakt med hverandre. Om man tar faget på campus, er det mange som dropper å bruke diskusjonforumet, da man bare spør hverandre når man møter hverandre, eller diskuterer det på MSN, der responstiden ofte er mye lavere.
Her er det viktig at lærer ikke bare legger opp mulighetene for diskusjonsforum, wiki og andre morsomme verktøy som LMS'ene tilbyr. Man må aktivt gå inn i faget og oppfordre (eller tvinge om du vil) til bruk av de verktøyene er tilgjengelig. Det er ingen som gidder å skrive et innlegg i et diskusjonsforum der det er liten eller ingen aktivitet. Om man tvinger frem en aktivitet, er det en faktisk mulighet at mange får øynene opp for nytteverdien, og nytter seg av f.eks diskusjonsforumsmulighetene. Og om jeg ikke husker helt feil er jo nettopp aktivitet ett av stegene i MAKVIS, og generelt sett på som positivt for læring.
En annen faktor som spiller inn er selvfølgelig læreren, og måten lærer legger opp til bruk av LMS'et som plattform for læring. Lærere som har ansvar for fjernundervisningsfag har, etter egen erfaring, også lettere for å benytte diskusjonforum, lenker, tester osv. i fag som de underviser på campus. Om dette er fordi de i utgangspunktet har hatt større kunnskap om LMS'et enn den "vanlige" lærer, og har brukt dette aktivt og bevisst hele tiden, eller om de i utgangspunktet har blitt tvungne til å ta alle verktøyene i bruk for å nå fjernundervisningsstudentene på en god måte, skal jeg ikke ta stilling til. Men utfallet er det samme, det er en større bruk av de mange verktøyene som IT's Learning tilbyr, samt også mer utbredt bruk av andre tilleggsprogrammer i læringen. Wikipedia, blogg, youtube, skype, MSN...osv. Det å ha læreren tilgjengelig for en prat på MSN er en uvurderlig ressurs. Men det er selvfølgelig en vurdering hver enkelt må ta, om han at studentene skal kunne legge en til på MSN. For det kan i ytterste konsekvens ta opp mye av ens tid.
Det store flertallet av "on campus" lærere bruker derimot IT's Learning mest til å legge ut faginfo, pensum, kalenderhendelser, øvinger, fagstoff og lignende administrative oppgaver.
Bare dette er vanvittig bra, og man skal være forsiktig med å undervurdere verdien av dette. Dette er med på å hjelpe til individualiseringen til den enkelte student. Dette da man får tilgang til det stoffet man trenger, når man trenger. Dette uansett hvor man er, sålenge man har nettilgang.Når det er sagt, er det fryktelig mye mer man kan gjøre, og mye disse lærerene kan lære av fjernundervisningslærerene våre. Bare noe så enkelt som å legge ut en link til et morsomt og lærerikt filmklipp: (f.eks som fysikklæreren min som la ut dette klippet: http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc for å forklare oss "The double slit experiment"). Bare dette kan gjøre forskjellen på å gi opp å lære seg en teori, og faktisk bli litt interessert, fascinert og motivert til å tilegne seg mer informasjon på egenhånd. Og ikke er det spesielt vanskelig heller!
Mulighetene for motivering, aktivisering,konkretisering, visualisering og samarbeid er store ved bruk av LMS. Og det er store muligheter for å utfolde seg kreativt, både som lærer og student. Og jeg støtter min klassekamerat Andreas i det han skriver i sin blogg
"Tid man sparer på administrering av lærestoff gjennom et LMS kan brukes til mer kreative undervisningsmetoder."
Godt sagt Andreas! Og får man studentene med på lasset, om man så må dra de med - så kan de også være med på akkurat dette. Og da tar det nødvendigvis ikke mer tid enn om man hadde lagt opp undervisningsopplegget på en tradisjonell måte. Eneste forskjellen er at man kan komme opp i den situasjonen at studentene tilegner seg fryktelig mye mer kunnskap, kunnskap som sitter bedre enn om man bare nileser fagstoff i en uke før eksamen....
Kom gjerne med innspill!
mandag 15. september 2008
Abonner på:
Innlegg (Atom)